19 juni 2024

Heise krant mei

Kijk ook op onze website
www.bijonsmariaheide.nl

Bestuur
Voorzitter: Marie-José van de Graaf
06-26646866
Secretariaat: Maria Braam
kbomariaheide@gmail.com
Penningmeester: Hans Vissers
Ledenadministratie: Herma Dortmans
(kbo-mariaheide@leaweb.nl)
Leden: Pieter van den Berg
Thea Hermes
Joep Vanthoor

Ouderen advies
Frans Mikkers (06-29974997)

Nieuwe leden
2

Jeu de boules
Iedere maandagmiddag (hele jaar door) en woensdagmiddag (als de klok verzet is naar zomertijd) om 13.30 uur kunt u jeu de boules spelen achter D’n Brak.
Iedereen is welkom om mee te doen.

Kienen op elke 1e dinsdag van de maand
4 juni 2024 vanaf 14.00 uur in D’n Brak. Heeft u interesse dan bent u van harte welkom om deel te nemen. Deze activiteit staat garant voor gezelligheid en samen zijn.

Keezen in 2024
Donderdag 2 mei 2024 was de laatste keezen avond van seizoen 2023/2024. Natuurlijk zoals altijd de winnaars van de avond, maar nu ook de winnaars van het seizoen: 1e prijs Bea van Delst met 317 punten,
2e prijs Harrie van den Berg met 311 punten

3e prijs Jan van Loon met 303 punten,
Van harte gefeliciteerd allemaal. Hopelijk kunnen er het volgend seizoen weer veel mensen aanwezig zijn en genieten van de gezellige avonden.
Hier nog even de datums van seizoen 2024/ 2025:
12 september, 10 oktober, 14 november, 12 december, 9 januari 2025, 13 februari 2025, 13 maart 2025, 10 april 2025, 8 mei 2025.
U bent altijd welkom, ook als u nog nooit bent geweest (ook introducees). Laat het even weten aan Herma Dortmans, tel. 06-15608403, of bovenstaand mailadres van Herma.

Fietsen in juli en augustus
Beste BijOns fietsliefhebbers,
Bijtijds geef ik de data door voor wie graag mee willen fietsen: 18 en 25 juli – 1 en 8 augustus. De lengte van de tochten ligt tussen 30 en 36 km.

Neem wat te drinken en wat fruit mee en voor alle zekerheid ook regenkleding.
Starttijd is 13.30 uur en we verzamelen op het Dobbelsteenplein.
Gezelligheid staat natuurlijk voorop!


Tot ziens
Gegroet, Joep Vanthoor

Dagreis woensdag 3 juli
Op woensdag 3 juli gaat BijOns Mariaheide een dagreis maken samen met KBO Vorstenbosch naar De Veluwe. Deze reizen staan altijd garant voor heel veel plezier. Een verslag in de Heise Krant van augustus.

TERUGBLIK

Kunst door de brievenbus expositie op zaterdag 18 mei
Ondanks dat tijdens dit Pinsterweekend veel mensen niet thuis waren is de 1e expositie een succes geweest. Een kleine 40 bezoekers, waaronder ook bewoners van Van Haarenstaten, hebben genoten van de kunstwerkjes die gemaakt zijn. Heel originele inzendingen waren erbij.
Onder het genot van een kopje koffie heeft iedereen nog gezellig zitten napraten wat ook weer tot nieuwe aanmeldingen heeft geleid.


Volgende week donderdag start de 2e serie.
Zaterdag 14 september is de 2e expositie in D’n Brak voor iedereen die interesse heeft.

Bergwandeling verkenning
Op 29 april j.l. vertrokken Henk Leenders, Gerard Dortmans, Hans Vissers en Albert Kuijpers naar Oostenrijk voor de voorbereidingen op het berg wandelevenement in juni.
Om 04.00 vertrokken we vanaf het Dobbelsteen plein. Omstreeks 16.00 uur arriveerden we in Langenfeld Huben, waar we een appartement gehuurd hadden voor een week.
Nadat we de inwendige mens versterkt hadden, verkenden we het dorp met een kleine wandeling. De avond werd afgesloten met het spel keezen en een glaasje gerstenat.
Dinsdag ochtend stond inloopwandeling op het programma.
Om 08.30 vertrokken we met volle moed de bergen in.
Na een hangbrug van 80 meter, en mooie vergezichten, kwamen we aan in Langenfeld.
Daar hebben we bij de plaatselijke VVV inlichtingen ingewonnen betreft veiligheid en het weer in de bergen.
Nadien hebben we de wandeling wat meer uitgebreid en voortgezet, om vervolgens dicht bij het appartement, genietend van een glaasje, de dag te evalueren.
Wij allemaal hebben de opmerking uitgesproken: Zo, dit nemen ze ons mooi niet meer af.
Zo vervolgden we de week met dagelijks een wandeling door de bergen.
Door alles na te lopen hopen we alle voorbereidingen te hebben getroffen, zodat het in juni een onvergetelijke week zal worden, mits de weergoden meewerken.
Ook hebben we dagelijks wat voorbereidingen getroffen, zoals de accommodatie van juni bekijken, inkoop van de boodschappen. En voor de laatste avond het restaurant bespreken.
Op de laatste dag hebben we toch nog de bergschoenen aangedaan om nog even van de omgeving te genieten.
Om 11.00 zijn we vertrokken, en onderweg een restaurant opgezocht. Waar Henk en ook de andere nog konden genieten van een Wienerschnitzel, die we in Oostenrijk gemist hadden.
Voldaan kwamen we rond 23.00 veilig in Mariaheide aan.
Het was een top week, die smaakt naar meer.

Vrijdag 3 mei, dag van bewegen Mariaheide
De Olympische gedachte.
Vanaf half tien werden wij verwacht in d’n Brak te Mariaheide. Nieuwsgierig en verwachtingsvol naar wat de werkgroep voor ons heeft bedacht.
Want er stond een nieuwe aanpak en indeling op stapel en een en ander was al ‘stiekem’ uitgelekt over de vernieuwde invulling van deze voor ons oudere jongeren zo belangrijke dag. Twintig deelnemers verzamelden zich rond de koffietafels en werden verdeeld in team rood en team groen. Joep Vanthoor heette de aanwezigen welkom en met een korte introductie over het verloop van de dag mochten de teams aan hun sportieve opdracht beginnen.


Meedoen is belangrijker dan winnen.
Voor ondergetekende betekende dat een behendigheidsspel met stokken en een bal, samen met medespeelster Tilly de Wit. Dit ging ons best goed af, wij voelden elkaar goed aan en, erg belangrijk, hadden veel plezier de bal gezamenlijk in een kratje te mikken. Het andere team vermaakte zich opperbest met badminton. Niet met de bekende shuttle maar met een ballon, wat tot hilarische momenten leidde. Het was een prachtig gezicht, al die spelende mensen, de een nog baldadiger dan de ander. De spelleiders Thea Hermes en Joep hadden hun handen vol aan de handhaving van de ‘regels’ die erg soepel werden gehanteerd. Spelplezier stond voorop. Dat was duidelijk. Er werd ook gekegeld en bonenzakjes in hoepels gegooid.


En dan team groen. De opdracht was zitten op een stoel, in een kring, dat is simpel niet waar? Vervolgens werden er een aantal ballen in de kring gegooid en die moesten we naar elkaar schoppen. Nu komt het, die ballen moeten binnen de kring blijven! Team groen schopte en raakte menige bal, maar alle ballen schoten door de ruimte en de kring was verbroken, de chaos compleet, ach ja, zo werd de gymzaal in zijn geheel benut.
In het café konden we kennismaken met tafel curling, een mini variant van ijs curling. Een behendigheidsspel waar je mini curling stenen naar de overzijde moet schuiven. Nou, dat was héél lastig en ik had er heel veel moeite mee, maar bleef nog net binnen de bord-grenzen (pfoe). De puntentelling betekende ook een uitdaging en vormde een hersenkraker op zich. Zo werden in dit spelelement zowel het hoofd als ook de handen ingezet. Naast dit spel had men een hockey tafel spel opgesteld, waar men doelpunten kon scoren door je ‘puck’ met behulp van een bekertje in het tegenoverliggende doel te schuiven. Dit spel was héél enerverend en veranderde sommige deelnemers in gevaarlijke doel tijgers.

Tot slot, het doven van de vlam…
Tja, aan alles komt een eind, zo ook aan deze dag. Het is tijd voor de lunch en opnieuw schaarden wij ons rond de tafel dit keer voor koffie/thee, smaakvolle aspergesoep van Helma Breeuwer en lekkere broodjes, prima verzorgd door Maria van den Berg en Hannie Vissers. Moe en voldaan namen wij afscheid van elkaar, ik denk dat we mogen terugkijken op een goed en geslaagd evenement, waarbij ik wil opmerken dat de mannen werden gemist, jammer maar laten wij dit afspreken heren, jullie zijn er volgend jaar ook bij, want BIJ ONS is het goed toeven.
Winifred Lukkes-van Leeuwen

Buiten Mariaheide

Alzheimer Cafe is op dinsdag 18 juni 2024 in Eigen Herd, Rooijsestraat 32, 5401 AT Uden. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. Vrije entree voor iedereen.

Het thema van deze avond is “veranderd gedrag”.
Veranderingen in het gedrag komen voor bij alle vormen van dementie en in alle fasen van het ziekteproces. Iemand kan sneller verdrietig of boos worden, is niet meer te motiveren om iets te doen of is juist steeds moeilijker te remmen in bepaald gedrag. Hiermee omgaan vraagt veel van de naasten. Deze avond wordt uitleg gegeven over de oorzaken en wisselen we ervaringen uit.